圖書館資訊(第57期)

無標題文件

 

圖書館資訊

     圖書館 黃恬儀專門委員

一、圖書館週活動 ( 12.4~12.8 )

  一年一度的圖書館週活動開始了,邀請您與我們一同參與、分享下列各項活動:「讀家愛用資料排行榜」、「悅讀行家英雄榜」、「 圖發奇想留言板」、「好書相報不藏私」、「資料庫密碼解碼徵答」、「圖書館滿意度調查」、「 SDOL 資料庫說明會」及「視聽中心精選影片欣賞」等。心動不如行動,趕緊上圖書館首頁,瞧瞧詳細活動內容與參加辦法吧

二、主題特展「電影文學 小說電影

  本學年「文學與藝術的對話」系列特展,將於12月份進行「電影文學小說電影」主題特展 ( 12.11~12.21 ) 。許多的電影取材自暢銷小說哈利波特;有的電影卻是帶動了原著的銷售斷背山。本次特展將本館已收有之小說與電影同時呈現給讀者,讓大家細細品 味,以探討個人閱讀後的想像與導演詮釋之間的差異。

三、視聽中心12月選播節目表,播放地點為圖書館5樓視聽中心放映室四,下午7時開始。

四、屬於大家的圖書館 -- 圖書館硬體空間改善五年回顧

  圖書館硬體空間改善案由89年6月視聽中心改善計畫案揭開序幕。此計畫的完成提供了煥然一新的視聽中心空間與硬體設備,與隨之的軟體與服務的持續充實,更使得使用量不僅於完成後第一年激增三倍,至最近二年仍維持著每年20%的成長量。

  之後,圖書館於各樓層現有的空間與設備的框架中,運用了最低影響的改造,延續著視聽中心的成功設計,陸續營造出一致性的設計風格。此包括一樓的「圖書館藝廊」、「科學人文專區」及最近完成的地下一樓閱覽中心的咖啡休憩區、圓弧窗美化隔熱工程、與四樓的「典藏攝影」等。

  我們深信圖書館不僅是知識的保存體,更以加值服務來使得全校的教職員生於浩瀚的資訊中能以最便利與快速的方式來尋得其所需要的那一份資料。而圖書館的空間亦不只是用以儲存,而是提供所有的讀者一個沉浸於知識殿堂、供其冥想或沉思、觸發其想像力與創造力以及促進人際溝通與合作的空間。

  以下為過去五年間協助圖書館進行所有的設計,雕塑著圖書館空間的艾倫諾老師,對於其設計理念的回顧闡述。

 A Library for EveryoneReflections 5 Years On

-工設系 艾倫諾老師 ( Eleanor-Jayne Browne )

This article reflects on 5 years of achievements and hard work.

At the heart of every educational institute is a space we often take for granted.  A space, where a small team of people work quietly and efficiently, and with great dedication, to provide high quality services for others. In case you can’t guess which space I’m talking about I will tell you. The Library. Our Library. Your Library.

Spatial planning in the Library follows the doctrine of functional needs, yet remains mindful of extracurricular and social events, hence the main entrance lobby serves as an interactivespace where users can enjoy casual reading and unrestrained conversation in a different environment. Circulation patterns run around three informal circles, organising arts and humanities,magazines and a coffee bar area. The special attention accorded to graphic elements is part of a deliberate plan to keep users' curiosity and creativity illuminated, so within this space studentsand faculty can find a home from home.

Because some things are just meant to be, so when in 1999 Chang Gung University Library decided to re-model its five floors in response to its practical needs and growing services a gallery space was an obvious choice. Without doors, the The Library Gallery flows out onto the 1st floor, and in the interest of simplicity, the central layout is planned around three large glass-topped display tables to pique viewers' interest, and the nearby wall is home on its visible side to glass display boxes, whilst behind conceals cleverly hidden storage space.

The Gallery's austerity is tempered by a grand sweeping wall of opaque glass and polished steel panels hung from an unmasked ceiling that reveals exposed ductwork, which although seemingly unimportant garners much attention.In short, the simpler the design, the more flexibility it engenders. Neutral spaces permit future uses – and this has and will always be the premise on which all design created for the Library is centred.

This space is about energy and spirit, it constantly evolves as exhibitions open and close, it is above all a showplace that patrons, students and tutors can enjoy the endeavours of others.

One of the great things about Chang Gung University Library is that it encompasses many areas: from knowledge and creativity, to services and databases, from multi-media facilities, study areas, exhibition spaces to a coffee bar with ambient music!But most of all, Our Library encompasses a vision.Since the Library began its re-development program 5 years ago the number of patrons has increased and this has acted as a catalyst towards wider ambitions in creating a well-designed and exciting space, which is fully accessible, user friendly and comfortable with excellent quality services.In fact, these factors are central to the Library’s purpose.

The Library’s approach to supplying all the above supports design unconditionally and undoubtedly an element of risk-taking such as positioning book shelving units at 45 degrees, considering design alternatives and novel techniques such as the new window seats now installed on F2 – F4; and, using graphic design to create window coatings to block out excessive sunlight.

The latest additions to the Library to distribute cultural and social awareness ubiquitously are The Photography Collection, 4F, a spacedevoted to photography; and the window seats ( B1 and F2 – F4 ) that have been designed to promote awareness and dialogue about the issues facing our environment through the creative expression of making design out of discarded things.

Designed in response to the library's desire to 'develop a creative and stimulating environment', the Audio Visual Center, a state-of-the-art multi-media heaven, is now the epi-centre of the student community.Divided by a fluid organisation of spaces incorporating watching, listening and communication, this space has been rendered in a palette of opaque, transparent and translucent materials.Floor to ceiling glass walls interlinked with stainless steel stripes forms the central viewing materials room, and carries with it a suggested movement of information across the whole interior.The floor, a larger-than-life chequer board, keeps the diagonal flow, but also extends it so you always feel like you're connected to other spaces.

What we now take for granted in Our Library, would be considered by others as a forum for innovation.The CGU library is a template and a showcase that demonstrates the power of design and progressive thinking, and a quick review of other libraries both in Taiwan and internationally demonstrates this.

Around the world, there is strong recognition of the changing role and new requirements for a library, and we are lucky that the institutional design that was typical over the past few decades has been rejected and replaced by a more striking, visually compelling style.But most importantly, we are lucky that Our library embraces this new thinking.

瀏覽數